לא שילמת מע"מ ונתפסת? מה עושים עכשיו
עבור כל ישראלי המתגורר בארץ, תשלום מיסים בכלל ומס ערך מוסף בפרט, עבור עסקאות רלוונטיות, הוא חובה – ומכאן שאי התשלום גורר עמו עונשים לפי הקבוע בחוק. ישנן סיבות שונות בגינן אנשים בוחרים שלא לעשות את מה שאומר החוק והם אינם משלמים את המע"מ בזמן או שלא משלמים אותו כלל, בדרכים שונות, מה שכמובן מסבך אותם עם רשויות המס. במידה וביצעתם עבירת מע"מ רוב הסיכויים שגם נתפסתם, לכן כעת מוטב להתמקד בפעולות שניתן לבצע על מנת לצמצם את הנזק ולפעול עבור האינטרסים שלכם. סיוע של פרקליט העוסק בענייני מיסים והלבנת הון, יכול להפוך את ההתמודדות עם התסבוכת הזו לפשוטה יותר, כאשר לעיתים ניתן אף "להמתיק" את העונש שנקבע.
מהו מס ערך מוסף?
מע"מ הינו מס אשר מוטל על מרבית העסקאות הנעשות בישראל, כאשר שיעור המס הזה הוא 17 אחוזים מהמחיר שנקבע על העסקה, למשל – בגין חולצה שעלותה 100 שקלים ישולם מס ערך מוסף בסך 17 שקלים – זוהי דוגמה למס המשולם על ידי צרכן פרטי שרוכש מוצר, אשר מחירו הסופי לרוב כבר מגלם בתוכו את המע"מ. כאשר מדובר על עסקים לעומת זאת, העניין מעט יותר מורכב.
עוסק פטור, למשל, אינו מחויב במע"מ אלא רק עוסק מורשה או חברה בע"מ. ישנם מצבים שונים נוספים שבהם אין צורך בתשלום מע"מ, לדוגמה השכרה של נכס, מתן שירות של בנק ועוד. בעיר אילת, למשל, אין חובת מע"מ והעסקאות הנעשות בה אינן כוללות את המס הזה. באופן כללי ניתן להגיד כי על בעלי העסקים הקבועים בחוק מוטלת החובה לשלם מע"מ, כמו גם להגיש דו"חות באופן קבוע אל הרשויות. מי שלא משלם את המס הזה במועד שנקבע, או שמסרב לשלם אותו בכלל – צפוי לענישה.
מה גורם לאנשים שלא לשלם את המע"מ?
אפשר לחלק את האנשים שלא משלמים מס ערך מוסף על אף שהם כן מחויבים לעשות זאת על פי החוק, לשתי קבוצות: האחת – אלו שנמנעים מכך מחוסר ידיעה או אי בקיאות בדרך התשלום, השנייה – אנשים שלא משלמים את המס בכדי לצמצם את ההוצאות שלהם ולהרוויח יותר כסף. היקף העבירות מתחום המיסים וההתחמקות מתשלום המיסים הוא גבוה בישראל, אך ישנן עבירות שקשה מאוד לרשויות "לעלות עליהן", למשל מתן חשבוניות פיקטיביות.
מהי הענישה הקבועה בחוק על אי התשלום?
גם את העבירות הקשורות באי תשלום של מס ערך מוסף, ניתן לדרג לפי החומרה שלהן, כאשר התחמקות מתשלום מסיבה "טכנית", תיחשב לחמורה פחות לעומת הימנעות מתשלום מס מתוך מטרה ברורה להרוויח כסף, למשל כאשר אדם מוציא במכוון חשבונית מזויפת על עסקה שכלל לא בוצעה בפועל.
הענישה היא בהתאם: העוברים על החוק מסיבות טכניות יכולים להיענש בקבלת קנס כספי בלבד, בעוד מי שעבר עבירה חמורה יותר – ייתכן שיקבל עונש מאסר בפועל. כמובן שלהיקף המס שאמור היה להיות משולם ישנה חשיבות גבוהה כאן, כאשר העונשים הכבדים והמשמעותיים יותר יינתנו כנגד עבירות בסכומים גבוהים.
סיוע מקצועי של עורך דין יסייע לצמצום הענישה
לא מעט מקרים של עבירות מס והליכים משפטיים מתחום המע"מ, הסתיימו בענישה מופחתת משמעותית מזו הקבועה בחוק, הודות לסיוע של עורך דין פלילי מומחה לעבירות מס אשר יכול לביא לכדי צמצום של ממש במשקל העונש. הייעוץ המשפטי הניתן למי שנחשד בביצוע עבירות מס יכול להועיל הן בכדי להוכיח טענה לחפות, במקרים מסוימים, כמו גם על מנת להביא להמתקת העונש ותיקון דרכי ההתנהלות של העסק בהמשך הדרך.