האמת והשקר – כלים לזיהוי דפוסי התנהגות חשודים
לצערנו כולנו מכירים את ההתמודדות עם אנשים שמשקרים לנו. זה יכול להיות בכל מקום, בעבודה, בנישואין או בבית.
לעיתים לא מדובר בשקרים שמזיקים אך לעיתים יש להם חשיבות קריטית לחיים שלנו. ההבחנה בין אמת לשקר היא עדינה ולא תמיד פשוט לדעת מתי אדם משקר לנו, הדבר נכון כפליים כשמדובר באדם שמרבה לשקר. אז איך אפשר להתמודד עם אירועים כאלו? על זה ועוד במאמר שלפניכם.
שבירת המיתוסים
אנשים רבים טוענים שהם יכולים לזהות אדם שעומד מולם ומשקר לפי כל מיני תנועות 'לא רצוניות' שאותם הוא עושה תוך כדי שהוא מספר את השקר. אחד המיתוסים הידועים הם שנגיעה באף או השפלת מבט יכולים להצביע על כך שהאדם שמולנו אינו דובר אמת.
כבר הוכח בלא מעט מחקרים שסימנים כאלו אמנם יכולים להעיד על שקר אבל הם ממש לא עיקביים ומאוד קשה לסמוך עליהם.
מהו פוליגרף
פוליגרף הוא מכשיר שנועד לבדוק האם האדם שמולנו משקר לפי כל מיני מדדים פיזיולוגיים שלו. הפוליגרף עוקב אחר מדדים בגוף האדם הקשורים ברמת הדריכות שלו. הפוליגרף עוקב אחרי מדדים כמו תנועות בית החזה, לחץ דם, דופק ומוליכות חשמלית בעור.
כאשר אדם משקר והוא יודע שהוא משקר, הוא נכנס למתח מכיוון שהוא מפחד שהשקר שלו יחשף. המדדים יכולים לקלוט זאת ולדווח על השינוי בהם, למשל דופק מואץ או תנועות בית חזה מהירות. כך הפוליגרף יודע לחשוף שקר.
מה חשוב לדעת על המגבלות של הפוליגרף?
הפוליגרף ככלל נחשב ככלי יעיל מאוד לחשיפת שקרים ועם זאת יכולות להיות לו מגבלות. תוצאות לא נכונות יכולות להתקבל למשל אם המפעיל שגה בהפעלת המכונה, מחלות ומצב נפשי ישפיעו גם הם על הפוליגרף.
בנוסף הפוליגרף לא יזהה שקר אם האדם שאומר אותו בטוח שהוא דובר אמת. למשל אם ניקח אדם שחושב שהוא נמצא בחיפה למכון פוליגרף בתל אביב ונשאל אותו אם הוא בחיפה – הוא יענה שכן והפוליגרף לא יוכל לזהות שזו אינה אמת.
שימושי פוליגרף
הפוליגרף יכול להיות שימושי במגוון רחב של מקומות בהם זיהוי השקר חשוב. פוליגרף משפטי למשל יכול לסייע לצדדים להוכיח שאחד מהם משקר. פוליגרף בעבודה יוכל לסייע למעסיק לדעת שהוא לוקח עובד כנה שמספר לו את האמת.
איך מתבצעת בדיקת הפוליגרף?
ראשית חשוב לגרום לנבדק להרגיש בנוח, כך נוכל להיות בטוחים שהבדיקה תתריע לנו רק מכיוון שהוא משקר ולא מכיוון שהוא נלחץ מעצם המעמד.
לפני החקירה תתנהל שיחה עם החוקר שישאל ללא חיבור לפוליגרף את השאלות שיופיעו אחר כך גם בבדיקה. חוקר מקצועי ששואל את השאלות מחבר את הנבדק לפוליגרף ומתחיל בתשאול. השאלות יפתחו בכיול הפוליגרף – שאלות שהתשובה עליהם ידועה, ורק לאחר מכן שאלות שהתשובה עליהם אינה ידועה.
קרדיט תמונה FREEPIK