הרכישה היקרה בהיסטוריה של מערכת הבריאות: מרכז הפרוטונים הלאומי יוקם בבי"ח איכילוב
לאחרונה ביצעה מערכת הבריאות בישראל את הרכישה היקרה ביותר בתולדותיה: שני מאיצי פרוטונים שעלותם הכוללת עומדת על כ-55 מיליון יורו, כך על פי פרסום של ישראל היום.
הרכישה התבצעה כחלק מהקמת מרכז הפרוטונים הלאומי בבית החולים איכילוב בתל אביב, הצפוי להיפתח בעוד כשלוש שנים. פתיחתו צפויה לשנות באופן דרמטי ומשמעותי את מתן ההקרנות לחולי סרטן.
בנוסף, כל ילדי ישראל החולים בסרטן יעברו בו הקרנות. לצד הקמת המרכז, ייפתח במרכז לחדשנות של בית החולים בית ספר לפיזיקת פרוטונים לצורך הכשרת כוח אדם לעבודה עם טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת זו.
מהן הקרנות פרוטונים?
הקרנות פרוטונים הן טיפול רדיותרפי ממוקד, חדשני ומתקדם לטיםול בגידולים סרטניים. הן לא פוגעות ברקמות סביב הגידול ועל כן משתמשים בהן בעיקר בילדים ובמקרה של גידולים שנמצאים במקומות עם רגישות כמו מערכת העצבים המרכזית, המוח, עמוד השדרה, אזור הלב ובית החזה.
במקומות מסוימים בעולם משתמשים בסוג טיםול זה גם בסוגי סרטן נוספים כמו סרטן השד בצד שמאל, סרטן הערמונית, סרטן הלבלב שלא ניתן לנתח בסוגי סרטן נוספים.
על הסכם הרכישה חתמו שר הבריאות משה ארבל, פרופ' רוני גמזו מנהל בית החולים איכילוב בתל אביב, ושותפים נוספים לפרויקט חשוב זה.
פרויקט לאומי שעתיד לשרת כ-800 חולי סרטן בשנה
רכישת והתקנת המאיצים הם חלק מפרויקט לאומי שהוכרז על ידי משרד הבריאות ב-2020 שמטרתו להקים מרכז פרוטונים שיטפל בכ-800 חולי סרטן במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב. כיום, הקרנה בפרוטונים נחשבת לטיפול הרדיותרפי המתקדם ביותר.
הקמת המרכז שיוקם במרכז אדלסון באגף תת קרקעי צפויה להסתיים בעוד כשלוש שנים. במקביל, יוכשרו כאמור במרכז לחדשנות באיכילוב עשרות עובדים שיתפעלו את הטכנולוגיה החדשנית והייחודית הזו באופן יומיומי.
מרכז לכל חולי הסרטן בארץ שיקבל גם חולים מרחבי המזרח התיכון
לדברי מנהל המרכז הרפואי איכילוב, רוני גמזו, מדובר בצעד נוסף בדרך להקמת מרכז לאומי מהמתקדמים בעולם לטיפול בפרוטונים. הוא הוסיף כי המרכז עתיד לרכז את הטיפול בחולי סרטן בכל מדינת ישראל וכי הוא יקבל אליו גם חולים מכל המזרח התיכון.
גם שר הבריאות משה ארבל בירך על הרכישה ועל הפרויקט ואמר כי זהו יום של בשורה גדולה למערכת הבריאות הישראלית והוסיף כי הקמתו של מרכז הפרוטונים ממצבת את ישראל ואת הרפואה הציבורית בישראל בחזית העולמית של הטיפול במחלת הסרטן.
קרדיט לתמונות – shutterstock / Vered Barequet