הרכבת הקלה – סוף סוף אבל ממש לא הסוף
אז אחרי שנים של חפירות, תרתי משמע, סוף סוף הרכבת הקלה יוצאת לדרך. עוד מספר ימים תושבי גוש דן יוכלו לעלות על הרכבת הקלה לאורך המסלול של הקו האדום. תאריך היעד, שהשתנה אינספור פעמים, הוא 18 באוגוסט. באופן טבעי אנו צפויים לשמוע ביקורת רבה, וגם להתמודד עם תקלות נוספות. אך בשורה התחתונה עדיף רכבת קלה עם תלונות, מ‘לא רכבת‘ בכלל.
הכירו את הקו האדום
הקו האדום הוא הקו המחבר את תל אביב עם חמשת הערים הסמוכות לתל אביב. הוא מתחיל בפתח תקווה, עובר דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב ומסתיים בבת ים. בין הנקודות המרכזיות שבהן הקו יעבור ניתן להזכיר את התחנה המרכזית בפתח תקווה, תחנת הרכבת קריית אריה, מתחם הבורסה, קניון עזריאלי,אצטדיון בלומפילד, מתחם התחנה, בית החולים וולפסון, קניון בת ים ואזור התעשייה של בת ים.
הקו האדום כולל 34 תחנות והוא פועל לאורך 24 קילומטרים, כאשר בחלק מהאזורים הקו הוא תת קרקעי.
מבחינת שעות הפעילות, הקו יתחיל לפעול החל מהשעה 5:40 בבוקר ויפעל עד חצות. הקו צפוי לעבור בתחנות כל 6-10 דקות, ובעתיד מתוכננת תדירות גבוהה יותר של 3.5 דקות בכל התחנות.
הרכבת עוד לא נוסעת, וכבר נקבעה העלאת מחירים
מבחינת המחירים, התעריפים הרגילים לנסיעה של עד 15 ק“מ הם 5.5 שקלים, ונסיעה למרחק העולה על 15 קילומטר תעלה 12 שקלים. ניתן יהיה לשלם באמצעות רב קו או האפליקציות המשמשות את התחבורה הציבורית בישראל. על פי התכנית, עוד מספק חודשים תעריף הנסיעה הבסיסי יעלה ל 8 שקלים.
הרכבת עוד לא נוסעת, וכבר החל המאבק הציבורי הבא
אחת הסוגיות המרכזיות הקשורות להפעלת הרכבת הקלה היא סוגיית הנסיעה בשבת. שרת התחבורה הקודמת מירב מיכאלי מיהרה להבטיח כי הרכבת תפעל גם בשבתות וימי חג, אך לשרת התחבורה הנוכחית מירי רגב, ישנם צרכים קואליציוניים שונים; על חשבון הציבור כמובן. בשורה התחתונה, הרכבת הקלה לא תפעל בשבת, מתוך הנימוקים של מעבר הקו באזור עם אוכלוסייה חרדית והרצון לשמור על הסטטוס קוו.
אך המשמעות של מדיניות זו היא שהתחבורה הציבורית בישראל, בניגוד למדינות אחרות בעולם, בכלל אינה מתיימרת להיות תחליף לרכב הפרטי. מי שיבחר באומץ להסתמך על תחבורה ציבורית ולא להחזיק ברכב פרטי, צפוי למצוא את עצמו סגור בבית בימי שבת וחג. ויש המוסיפים ואומרים כי זוהי פגיעה בשוויון החברתי במדינת ישראל, בילויי סוף השבוע כמו בילוי בחוף הים יתאפשרו לבעלי הכנסה גבוהה המסוגלים להחזיק ברכב פרטי או אלו הגרים באזורי החוף (וגם הם בעלי הכנסה גבוהה).
סקרים שניסו לבדוק את הסוגיה בצורה אובייקטיבית הגיע למסקנה כי אי הפעלת הרכבת הקלה בשבת תוביל להפסד הכנסות של 17.4 מיליארד שקל למשק בארבעים השנים הבאות. ואילו הפעלתה בשבת תגדיל את כמות הנוסעים ב 17%, ותצמצם את מספר כלי הרכב בכבישים ב 10,000 כלי רכב.