הקרב על הכפר – מה קורה בכפר שלם?
לכפר שלם היסטוריה ארוכה של מאבקים, אבל לאחרונה תם פרק נוסף לקראת תחילתו של פרק חדש בחיי השכונה הוותיקה והתל אביבית
עומר רגב
כפר שלם התחיל כמקום מרכזי עבור האוכלוסייה הערבית באזור, בזמנים שלפני קום המדינה. עשירי יפו הקימו שם בתים והשכונה שנקראה אז סלמה, היוותה חממה לצלפים שצלפו בתושבי השכונות היהודיות סביבה – יד אליהו, שכונת התקווה ושכונת עזרא. עד שבמסגרת מבצע חמץ, אשר נערך באפריל 1948, הכפר נכבש על ידי כוחות ההגנה ותושביו ברחו ליפו.
כיום, השכונה אשר נמצאת בצידה הדרום-מזרחי של תל אביב, עדיין מציעה מחירי דיור נוחים יחסית למרכז העיר. במקביל לכך, היא חווה רוח חדשה המגיעה מכיוונן של תוכניות התחדשות עירונית, המתוכננות עבורה וכן פרויקטים של פינוי בינוי תל אביב שקורמים עור וגידים בימים אלו.
מאבקים בשכונה
במהלך השנים, מאז שהשכונה נכבשה, חלו בה תהפוכות ומאבקים רבים. לאחר קום המדינה היישוב הריק מתושבים יושב על ידי פליטים מהאזור ועולים מתימן, במבצע כנפי נשרים ומהר מאד, השכונה הפכה לשכונה מוזנחת וצפופה עם מעל ל-20,000 תושבים. שם השכונה שונה מהשם המקורי, סלמה, לכפר שלם, חלקו סופח לעיריית רמת גן (סלמה ג') ורובו – לעיריית תל אביב. בנוסף לכך, תתי שכונות צצו בשכונה הגדולה: נווה כפיר, נווה אליעזר, נווה חן, נווה ברבור, ניר אביב, ידידיה וליבנה.
המאבקים המרכזיים בשכונה למעשה החלו כמעט מיום הקמתה: תחילה, הם היו על שיפור תשתיות השכונה ולאחר מכן על בעלות הדירות. אז, ביקשה הממשלה להרוס את המבנים הקיימים והתושבים שהתנגדו למהלך, החלו במאבקים שנמשכו עד לתקופה האחרונה. בהמשך, במהלך שנות התשעים, פונו מאות משפחות לאחר שקיבלו פיצויים, כאשר נוצר מצב בו 30 משפחות נותרו ללא מענה, בשל העובדה שהקרקעות עליהן הבתים שכנו היו למעשה קרקעות פרטיות שלא בבעלות המדינה. אך גם לאחר הפינוי המשמעותי בשנות התשעים, השכונה הוזנחה על ידי עיריית תל אביב – בתים רבים, בעיקר במרכז השכונה, נבנו בבנייה בלתי חוקית ברחובות צפופים וסבוכים.
בשנים האחרונות, סלילת התוואי של הקו הסגול של הרכבת הקלה הוביל לחידוש המאבק – כיוון שחלקו של הנתיב צפוי לעבור בצפון השכונה. המשך לזאת, 94 דיירים ניהלו מאבק עיקר אשר הסתיים רק בינואר 2022, לאחר שהוסכם על הפיצויים אותם יקבלו הדיירים – והם פונו.
ערך הדירות בכפר שלם
עקב הזנחת עיריית תל אביב את האזור, במשך שנים מחירי הדירות בכפר שלם היו נמוכים יחסית לחלקים אחרים בעיר. אך בשנים האחרונות השכונה חווה פריחה מחודשת עקב מספר התפתחויות שחלו בה: לצד הקו הסגול שכאמור עתיד לעבור בשולי השכונה ולספק תחבורה נוחה ליתר חלקי העיר, תחנות הרכבת, יהוד-מונסון וקריית אונו, גם צמח אחד מבתי הספר הטובים בעיר- בית הספר תל חי; וזה לא השינוי הצפוי היחיד בתחום החינוך – לצד בתי הספר הקיימים בשכונה, קיים גם תכנון להקמת מתחם בו תוקם מכללה להנדסה ומכללת אפקה שגם צפויה לעבור לאזור במהלך שנת 2026.
לצד שינויים אלו, גם פרויקטים של התחדשות עירונית בתל אביב בכלל ובכפר שלם בפרט, מביאים לצמיחה בשוק הנדל"ן באזור שגם ככה נמצא בצמיחה מתמדת; המשקיעים נוהרים לשכונה לא רק בשל מחיריה הנוחים יחסית, אלא ובעיקר בשל פוטנציאל הרווח העתידי המגולם בדירותיה.
לסיכום, כפר שלם היא שכונה המגלמת בתוכה היסטוריה עשירה ומרתקת עוד מימי קום המדינה. אמנם, לאורך השנים היא סבלה מהזנחה והתושבים בה נאלצו להתמודד עם לא מעט מאבקים. אך כיום, פרויקטים של התחדשות עירונית באזור, בנייתה של הרכבת הקלה שצפויה לחבר את השכונה עם יתר חלקי העיר, והדגש על שיפור איכות החינוך בשכונה – צפויים יחד להוביל לעליית ערך הדירות של השכונה הוותיקה ובכלל, לעתיד טוב יותר לתושביה הנוכחיים והעתידיים.
תמונות: shutterstock