טל קנב מדבר על טיפול נפשי, והאם אנו באמת יכולים להשתנות?
טיפול נפשי הוא ללא ספק אחת המתנות הגדולות שאדם יכול לתת לעצמו. האפשרות לשתף אדם אחר בסודות, רגשות ומחשבות מציבה אותנו מחדש במקום של בחירה עכשווית ויציאה מהאוטומטים – בעיקר מאלו שכבר לא תורמים לאיכות חיינו. דיאלוג אותנטי מאפשר לכייל את המצפן הפנימי מחדש ולהתחבר ל'אני האמתי' שלא תמיד יוצא לאור.
ישנם סוגים שונים של טיפולים נפשיים ופסיכולוגיים המשמשים לצרכים שונים אצל אנשים בגילאים שונים, החל מילדים ובני נוער ועד מבוגרים ומבוגרים מאוד. אחד התהליכים שמתאפשרים בטיפול הוא לבחון מחדש את מערך ההגנות הנחוצות לחיים משוחררים וזורמים יותר. כולנו בנינו אסטרטגיות הישרדות רגשית וחברתית במהלך ילדותנו וחלק אף שידרגו אותן במהלך השנים. חלקים הגנתיים באישות נחוצים לנו בכדי לשרוד, אך עשוי להקשות על שמחת החיים והחיות בכלל.
הרחבת הקבלה העצמית – כיצד ואיך זה עוזר לנו?
אפשר לראות את אישיותנו כמקשה אחת עם מופעים שונים ואפשר לראותה כמורכבת מחלקים שונים. הסתכלות מקובלת נוספת על האישיות כמורכבת מאוסף של רצפים. מספר דוגמאות לרצפים אלו: מריצוי ועד אסרטיביות, מעדינות ועד אגרסיביות, מקמצנות ועד פזרנות, מסגירות ועד פתיחות וכן הלאה. ככל שנקבל חלקים אלו כלגיטימיים נאפשר ל'מנהל הפנימי' שלנו להיעזר בהם בזמנים מתאימים. בכך נגדיל את האפשרויות להתמודד עם הקורה בחיים עם מגוון רחב יותר של תפישות והתנהגויות.
תיאורית ההתנהלות ה'אותנטיות מושכלת' גורסת שכדאי להתחיל עם תיקוף והכרה ברגשות הנוכחים בתוכנו זמן אמת. משימה לא פשוטה לחלקנו, בעיקר לאלו שחלקים דרמתיים מחד או אפתיים מאידך, קיבלו מקום רחב מידי באסטרטגיית ההישרדות. הנמכת עוצמת הרגשות או הגדלתה מעבר לנחווה מטשטשים את החוויה האותנטית ובכך משפיעה על התגובה.
פגיעות אינה ניתנת לביטול בחיינו וחוסר הכנה נאותה בילדות להתמודד עמה מביאה לפיתוח שיטות הסתגלות לא יעילות, במקרים רבים, בבגרות. חלק מהתהליך הטיפולי יכלול 'עדכון גרסה' של הגנות אלו בכדי שיתאימו לבוגר/ת שהפכנו להיות. בגין הגנות לא יעילות כגון הדחקה, דחיינות וסגירות מוגזמת, משלמת נפשנו באנרגיה – שיכולה לשמש למטרות יצירתיות ומקדמות.
מה יעזור לייצר מהלך טיפולי מיטיב?
ממחקרים מסתבר שהחלק הקריטי ביותר להצלחת הטיפול הינו הקשר, האמון והברית הטיפולית שנוצרים בין המטופל/ת למטפל/ת. לאחר מכן נמצאה המוטיבציה של המטופל/ת להתגייס להליך, כמו גם התאמת השיטה לבעיה והמקצועיות של המטפל/ת. חלק מהתהליכים יאפשרו בחינה מחודשת של הגנות ואמונות הגרעין לשם התאמתן למצבי החיים.
תיאוריות וגישות שונות יתנו תשבות מגוונות לאופן בו תתנהל השעה הטיפולית וההליך כולו. במהלך ההתקדמות בתהליך, ייפרשו עם הזמן יותר ויותר חלקי 'עצמי' אשר אליהם תופנה תשומת הלב. תוך כדי הפגישות תעלה (במידה זו או אחרת) התחושה של עד כמה המטפל/ת מבינים אותי. תחושה זו אינה מובנת מאליה ואף יכולה להיות מפתיעה לחלק מאתנו.
כאשר נרגיש מובנים והאמירות המילוליות והנצפות (שפת הגוף) נלקחות בחשבון על ידי המטפל/ת נרגיש מובנים ומוכלים. אם תתלווה לכך תחושת ביטחון – כלומר: אני יכול להביא את כל מה שמציק לי באמת, כולל את הדברים שלא נעים לי לדבר עליהם – נוכל לקרוא לברית הטיפולית מיטיבה. סביר לצפות שהאתגרים מולם עומד/ת המטופל/ת יפתחו לפי בקצב במקביל להתפתחות הקשר ובניית האמון.
הרצון להגיע לשקיפות ופתיחות לא תמיד מסונכרן עם הגנות חשובות – אותן הגנות שבזכותן התאפשרה הישרדות הנפשית בעולם הנחווה כמתקיף, במהלך שנים ארוכות. אחת המשימות בטיפולים מסוימים, היא להבחין בין ה'אני האמתי' וה'אני הכוזב' שהפך אצל חלקנו להיות כמסכה קבועה. לפי הסתכלות של תאוריה אחרת כל מופעי 'האני' מהווים חלק מההתמודדות האסטרטגית שלנו ועבודתנו בקליניקה הינה בניה או יצירה מחודשת של ה'עצמי' העדכני.
האם אנשים יכולים להשתנות?
'אפשר לקרוא לתהליך הטיפולי: הליך משנה חיים. אפשר להסתכל על התהליך כצמיחה – ומשם השינוי. הניסיון מראה שנפש ומוח האדם ברי למידה, שינוי וצמיחה. על אמיתות אלו מתבססים הטיפולים אשר יכולים להשפיע על תפישת העולם הפנימי והחיצוני, במידה והמטופל/ת י/תרצה בזאת'. כך אומר טל קנב, ד"ר לפסיכולוגיה ופסיכותרפיסט בעל קריירה טיפולית של 16 שנים בשרות הציבורי ובמסגרות פרטיות.
טל קנב, ד"ר לפסיכולוגיה ופסיכותרפיסט, משלב במהלך טיפוליו בין הפסיכולוגיה המערבית וטכניקות המשלבות מיינדפולנס וידע בודהיסטי. אלו הכלים אותם הוא לוקח למסע הטיפולי במטרה לסייע לכם לשפר את חווית חייכם. התהליך המורכב מכוון לשפר את חווית החיים ואולי אף לאהוב את עצמכם קצת יותר.
תמונה FREEPIK