תראה, ציפור: גם בתל אביב הסואנת אפשר למצוא פינות טבע חבויות
גם בלב העיר הסואנת אפשר למצוא מערכות אקולוגיות טבעיות מרתקות, רק צריך להסתכל. כשאומרים "טבע עירוני", מתכוונים למערכת טבעית, אם עם מאפיינים טבעיים, שהיא חלק מהמערכת הרווחת באותו אזור.
בדרך כלל אתר טבע עירוני שכזה יתאפיין בשילוב יפה בין בעלי חיים לצמחייה שמאפשרת להם להתקיים. השילוב בין השניים יוצר עושר טבעי ממנו יכולים ליהנות כל תושבי העיר. בתל אביב עצמה, ישנם מספר אתרי טבע לא קטן, בין אם אלו אתרים ליד גדת נחל שעובר בעיר או בחורשה בלב שכונת מגורים. מה שיפה בזה זה שכל תושב ותושבת יכולים לצאת מהבית ולמצוא במרחק לא רב מהם, טבע אמיתי: נחל איילון, נחל הירקון, הים התיכון, שלל שטחים פתוחים וטבעיים.
ולצדם, ישנם אתרי טבע עירוני קטנים אך משמעותיים שחלקם הם פרי של הניסיון של עיריית תל אביב להקים מערכות טבעיות ברחבי העיר דרך תכנון ושימור של גנים ואתרי טבע נוספים. הת הפעולה הזאת משלימה גם פעילות קהילתית שמעודדת את התושבים להיות מעורבים ופעילים בשמירה על הטבע העירוני.
אם תסתכלו סביב ותפתחו את האוזניים אולי תצליחו לשמוע ציוץ רם של ציפורים. במהלך היום, כשאנו מסתובבים ברחוב קשה לשים לב אליהן, אבל האמת היא שתל אביב מלאה בציפורים. לאחרונה, החלה העירייה לסייע להן לחיות בשטח העירוני ולהתרבות. עידוד זה קורה ראשית דרך יצירת תנאים טובים בגנים הציבוריים:
- הקפדה על נוף עם סוגי צמחייה שונים – אבקנים, צוף, פירות, חרקים וזרעונים שונים – כולם מהווים מזון חשוב עבור הציפורים וכולם יודעים שאיפה שיש אוכל, יש חברה.
- הקמת פינות קינון עבור הציפורים
- הצבת עמדות שתייה (שוקת)
- צמחייה שתיראה מושכת בעיני הציפורים (וגם הפרפרים). זוהי מחשבה שמתפתחת עוד בשלב התכנון של פארקים עירוניים, בו שמים דגש רב על סוג הצמחייה בדיוק בשל הסיבה הזאת.
בנוסף, בשנים האחרונות מטפחת העירייה את השטחים הפתוחים שבשטחה, זאת בין היתר בשל הידללות השטחים הירוקים באזור.
כשאומרים שטח פתוח מתכוונים לאזור שלא רוסס בחומרים שקוטלים עשבייה. חשוב לשמור על השטחים הללו מכיוון שהם מכילים המון סוגי צמחים שמשקטים ומוסיפים עניין ויופי לטבע העירוני. מעבר לכך, אלה מקומות שכיף לבלות בהם והם מעודדים יציאה אל הטבע. והיתרון הכי חשוב: האזורים הטבעיים הללו, העשירים בצמחייה, עוזרים להוריד את הטמפרטורה בעיר ומשפרים את חלחול הגשם אל האדמה.