למרות הנסיגה בציוני התלמידים – ישראל מסייעת לשפר ציוני מתמטיקה במדינה מוסלמית
בזמן שישראל מתמודדת עם ירידה בהישגי התלמידים במקצועות המדעים והמתמטיקה – 50 מורים מאזרבייג'ן למתמטיקה ומדעים הגיעו לישראל בעיצומה של המלחמה וישתתפו בתכנית הכשרה מיוחדת במטרה לשפר את הישגי תלמידיהם במקצועות אלה.
תכנית ההכשרה היא פרי שיתוף פעולה בין משרד החינוך באזרבייג'ן לבין רשת אורט. התכנית מציעה למורים מאזרבייג'ן מגוון רחב של כלים חדשניים ומיומנויות לשיפור הוראת המתמטיקה והמדעים והישגי התלמידים. זו השנה השישית שהתכנית מתקיימת.
יאיר בן חורין, מנהל פרוייקטים ומפתח תכנית לימוד ברשת אורט מסביר כי המורים מאזרבייג'ן ניחנים בשיטות לימוד מסורתיות ובאמצעות התכנית הם רוכשים כלים להטמעת טכנולוגיות דיגיטליות בתהליכי הלמידה.
"התלמידים צריכים להיות מוכנים להתמודד עם אתגרי המאה ה-21. שיטות הוראה מודרניות, המשתמשות בטכנולוגיה, מקנות לתלמידים את הכישורים הדרושים להם כדי לשגשג בעולם הזה". בן חורין מוסיף כי שיטות הוראה חדשניות יכולות להפוך את הלמידה לחוויה מהנה ומעניינת יותר עבור התלמידים, וכתוצאה מכך לשפר את המוטיבציה וההישגים שלהם".
דורה חג'יבה, אחראית על התכנית מטעם משרד החינוך האזרבייג'ני, מספרת שהתכנית מוכרת בקרב המורים באזרבייג'ן והשנה קיבלה אלפי פניות של מורים להשתתף בתכנית. "המורים בתכנית עוברים מיונים ואנחנו בוחרים אותם בקפידה. בגלל שהתכנית עובדת כבר שש שנים אנחנו רואים את השוני בין מורים שעברו הכשרה בישראל לבין מורים שאינם עברו את ההכשרה".
טוראל סלמנוב (Tural Salamov) מורה למתמטיקה כבר 21 שנים בעיר שאקי שבאזרבייג'ן ומספר על ההבדלים המשמעותים שיש בין מערכת החינוך הישראלית לבין מערכת החינוך האזרית " אחד ההבדלים הבולטים ביותר הוא הדגש על למידה מעשית בישראל.
בעוד שבתי הספר באזרבייג'ן מתמקדים בעיקר בלמידה תיאורטית דרך ספרים והרצאות, בישראל מעודדים את התלמידים להתנסות וללמוד באמצעות פעילויות מעשיות" גם שימוש בטכנולוגיה הוא הבדל נוסף משמעותי, מספר סלמנוב. "בישראל, בתי הספר מצוידים במגוון רחב של כלים טכנולוגיים ומורים משתמשים בטכנולוגיה כדי להעביר חומר לימודי בצורה אינטראקטיבית ומעניינת ואילו באזרבייג'ן, השימוש בטכנולוגיה בכיתות עדיין מוגבל, והרבה מהלימודים מבוססים על ספרים והרצאות מסורתיות".
משה טלסניק ראש יחידת תכנים ופדגוגיה במרכז למו"פ : "למרות שהאזרבייג'נים מצטיינים במקצועות הריאלים, חשיבה מחוץ לקופסא ויצירתיות זה לא הצד החזק שלהם. הם פחות מקבלים טעויות אבל טעויות זה חלק אינהרנטי מלמידה. כדי להמציא משהו חדש אתה חייב לטעות אז פה אנחנו מקנים להם מיומנויות של חשיבה מחוץ לקופסא וחשיבה יצירתית".
קרדיט תמונה: משה טלסניק