גלעד קריין עם המדריך המלא לקידום העסק באמצעות סטוריטלינג
מה משותף לקוקה קולה, נייק ופפסי? כולן משתמשות בסטוריטלינג לקידום שיווקי. החדשות הטובות? אתם לא צריכים תקציבי ענק כדי להצליח. עם סטוריטלינג שבנוי נכון – גם יכולים. היזם המצליח גלעד קריין מסביר.
אם נדמה לכם שכולם סביבכם מדברים על סטוריטלינג לאחרונה, אתם לא מדמיינים. הסטוריטלינג תפס את עולם השיווק והפך אחד מהכלים האסטרטגיים היעילים ביותר לקידום העסק. גלעד קריין הוא יזם מצליח המייעץ לעסקים ועוזר להם לצמוח באמצעות סטוריטלינג מדויק. במאמר הבא, גלעד מסביר כל מה שצריך לדעת על סטוריטלינג לקידום העסק שלכם.
לפני שנתחיל, כדאי שנעצור רגע להבהיר מה זה בעצם סטוריטלינג. פירוש המונח "סטוריטלינג" בתרגום לעברית הוא "אמנות סיפור סיפורים". סטוריטלינג הוא כלי חברתי, תרבותי ושיווקי שמלווה אותנו עוד משחר האנושות. כבר בימי קדם בני אדם חלקו סיפורים ואגדות שעברו ממקום למקום ומדור לדור.
התפתחות הטכנולוגיה לאורך השנים שיכללה את אמנות הסטוריטלינג והביאה אותה לשיאים חדשים. מציורים על קירות המערה וסיפורים בעל-פה מסביב למדורה, התקדמנו לערוצי מדיה שמסייעים לנו להפיץ את המסרים שלנו לקהלים עצומים באופן מידי.
עם כניסת האינטרנט לחיינו, אמנות הסטוריטלינג הפכה לאחד הכלים המשמעותיים ביותר בשיווק דיגיטלי. סטוריטלינג בשיווק מאפשר לנו להעביר מסרים עם נרטיב מסוים לקהל הלקוחות שלנו. ההתייחסות אל סטוריטלינג כאל אמנות נובעת גם מהיעילות הגבוהה שלו, אבל גם משום שמדובר במלאכה מורכבת שדורשת יצירתיות ותכנון מוקדם.
כוחו של סיפור – גלעד קריין מסביר
אז מה הופך את הסטוריטלינג לכלי יעיל כל-כך? גלעד קריין מונה מספר סיבות:
- סטוריטלינג מבסס קשר אנושי עם הלקוחות: על פי גלעד קריין, סטוריטלינג לעסק מסייע לנו בבניית קשר עם הלקוחות שלנו, מבסס תחושת נאמנות וממוסס את תחושת הריחוק. סטוריטלינג מסייע לנו להיתפס כאנושיים, וללקוחות קל יותר לחוש אמפתיה כלפינו ולרכוש את שירותנו.
- מסרים שקל לזכור: הקשבה לסיפורים מפעילה חלקים רבים במוח שלנו, יותר קל לנו לזכור סיפורים מאשר נתונים יבשים. אנחנו נמצאים בעידן של הצפת מידע. העולם עמוס בגירויים עם מסרים שיווקיים שמומטרים עלינו מכל עבר – בטלוויזיה, באינטרנט, בשלטי החוצות וכך הלאה. במקביל, חלה ירידה בטווח הקשב של אנשים (לפי מחקרים מסוימים עד ל-8 שעות בלבד). על פי הערכות, סטוריטלינג יכול להפוך את המסר לזכיר עד פי 22 ממסר שיווקי ישיר.
- סטוריטלינג מייחד אתכם מהמתחרים ומגדיל מכירות: בתוך ים המתחרים והמסרים השיווקיים, סטוריטלינג הוא יתרון אסטרטגי משמעותי. במסגרת אחד הניסויים המעניינים שבוצעו בתחום, שני חוקרים הציעו למכירה מבחר מוצרים חסרי תועלת באיביי. לכל מוצר הם הוסיפו סיפור אנושי וסוחף, והצליחו למכור מוצרים שנקנו במכירת מוסך בדולר וחצי בסכום של קרוב ל-8,000 דולר.
זוג משקפיים אבודים שהובילו להצלחה מסחרית בקנה מידה בינלאומי
חברת וורבי פארקר (Warby Parker) הוקמה בשנת 2010 על-ידי חבורה של צעירים. את שם המותג הם בחרו בהשראת הסופר ג'ק קרואק, שיודע דבר או שניים על שחרור ממוסכמות ויציאה להרפתקה. ההרפתקה של חמשת הצעירים הייתה הרפתקה עסקית: מכירה של משקפיים באמצעות חנות אונליין, ללא סניפים פיזיים. כיום זה נשמע לנו עניין סטנדרטי למדי, אבל לפני עשור הפורמט הזה של קניות קמעונאיות באינטרנט היה חריג בנוף וחדשני.
שני המרכיבים העיקריים שהפכו את חברת וורבי פארקר להצלחה ברמה בינלאומית הם התמחור (95$ לזוג משקפיים) והאפשרות למדוד חמישה זוגות משקפיים, עם משלוח חזרה בחינם. המקימים של וורבי פארקר השכילו לתווך את שני המרכיבים הללו לקהל הלקוחות שלהם באמצעות סטוריטלינג חכם.
הסיפור של וורבי פארקר מתחיל בטיול תרמילאים. במהלך הטיול אחד מארבעת הצעירים איבד את משקפיו. למורת רוחם, הצעירים גילו שזוג משקפיים חדש עולה למעלה ל-500$. שוק האופטיקה נשלט באותה העת על-ידי חברה אחת גדולה שהשיגה סוג של מונופול, כל החברות האחרות נאלצו ליישר קו וגבו גם הן מחירים יקרים.
עם סיום הטיול, האחים החליטו למכור משקפיים במחיר הוגן באמצעות הרשת. הם השתמשו בכמה מרכיבים שהופכים סיפור לסיפור מוצלח:
- הם פנו לרגש: הסיפור על הטיול והחיפוש אחר המשקפיים גרם להזדהות רגשית מצד הלקוחות.
- הם הציגו בעיה ופתרון: הסיפור התמקד בהצגת הבעיה (משקפיים הן מוצר יקר) והפתרון (אנחנו נמכור לכם משקפיים בחמישית המחיר).
- הם בחרו בטון המתאים לרוח המותג: הכתיבה הייתה כנה, קלילה והומוריסטית, ושברה את הדיסטנס בין המותג ללקוחות.
- הם הניעו לפעולה: צעד שיווקי נוסף של האחים היה להניע את הלקוחות לפעולה משותפת – הם ביקשו מקהל הלקוחות לפרסם סרטונים שלהם עם המשקפיים החדשים שרכשו, ביחד עם התגית #warbeyhometry.
- הם עוררו עניין תקשורתי: וובי פארקר צברו מוניטין עצום בסגנון מפה לאוזן, באמצעות סטוריטלינג מקורי. הסיפור היה מרתק מספיק כדי לצבור עניין מצד כלי התקשורת, שבתורם תרמו רבות להצלחת המותג בפרסום חינמי באמצעי התקשורת השונים.
סטוריטלינג לפי גלעד קריין – כך תעשו את זה נכון
גלעד קריין אומר שאתם לא צריכים להיות חלק ממותג ענק כמו קוקה קולה או פפסי כדי ליצור סטוריטלינג אפקטיבי, כפי שממחיש הסיפור של וובי פארקר. למעשה, האינטרנט מאפשר לנו להעביר מסרים אל הלקוח באופן בלתי-אמצעי ובתקציב מינימלי.
לפני שמתחילים בגיבוש הסיפור, עלינו לאפיין את קהל היעד שלנו. מי יהיו הלקוחות שלנו? איזה תכונות מאפיינות אותם? גלעד קריין מדגיש את השלב הזה, משום שברגע שנבין מיהם הלקוחות שלנו, נוכל להתאים את הסיפור והמסר בצורה מדויקת.
הסיפור שלכם יכול להופיע בפוסטים בבלוג, בפודקאסט העסקי ברשימת הדיוור וכמובן בעמוד האודות. דף האודות הוא המקום לספר על עצמכם ועל העסק שלכם, תוך כדי הבהרה של המסרים שאיתם אתם רוצים להזדהות. עמוד האודות יכול להיות מנוסח ברשמיות ומקצועיות, או בסגנון קולח ומלא הומור.
אנשים אוהבים מאד לשמוע על דרך – ספרו על נקודת הפתיחה שלכם, על הבעיות שנקרו בדרככם וכיצד התגברתם על הבעיות הללו. בסופו של דבר, הסיפור שלכם צריך לייצר רגש אצל הלקוחות, בין אם מדובר בתחושת הזדהות, התלהבות או תקווה.
מותגים רבים בוחרים להזדהות עם מסרים של תרומה וצדקה לחברה, על-ידי הפרשה של חלק מההכנסות לנזקקים או באמצעות שיווק מוצרים אקולוגיים שלא פוגעים באיכות הסביבה.
סיימתם לגבש את הסיפור שלכם ולשתף אותו בכל המקומות הנכונים? זה הזמן לשלב קריאה לפעולה שתעודד את הקורא לרכוש את המוצר או השירות שלכם.
לסיכום
סטוריטלינג מגביר את יכולת הקשב של הלקוחות ומייצר חיבור רגשי למותג. באמצעות סטוריטלינג נוכל להעביר מסרים מורכבים במושגים מופשטים. סטוריטלינג בשיווק מתבסס על יצירת קשר אנושי עם קהל הלקוחות – הסיפור הופך אותנו לאנושיים יותר ונגישים יותר .
קרדיט תמונה: pexels