לטווח ארוך: המכוניות החשמליות שעומדות בטווח הנסיעה המוצהר שלהן
יצרניות הרכב החשמלי מבטיחות מאות קילומטרים בין טעינה לטעינה. אבל האם מדובר בנתוני אמת, או רק הערכה מושכלת?
יוני אביב, תוכן שיווקי בשיתוף Carwiz
באופן טבעי, טווח הנסיעה הוא אולי הפרמטר החשוב ביותר עבור נהגים ששוקלים מעבר מרכב בנזין לרכב חשמלי. החיסכון החודשי של שימוש בחשמל במקום דלק הוא ברור, אבל כאן נכנס למשוואה האלמנט של 'חרדת טווח'. צמד המילים שהומצא כדי לתאר את החשש של משתמשים ברכב חשמלי מהאפשרות של היתקעות בצד הדרך עם סוללה מרוקנת, רחוק מנקודת טעינה. אלמנט שלא ממש היה רלוונטי בעולם שבו נסיעה של כמה קילומטרים כמעט מכל נקודה בארץ תספיק לכם כדי למצוא תחנת דלק.
למעשה, טווח הנסיעה של רכבים חשמליים היה מה שעיכב משמעותית את הנסיקה של הטכנולוגיה הזאת, כי לפחות בראשיתה טווחי הנסיעה הציגו נתון של 120-150 קילומטר בין טעינה לטעינה, מה שהיווה חסם עצום עבור רוכשים פוטנציאליים. יותר מזה, מקובל לחשוב שחלק גדול מהאפיל של מכוניות היברידיות נטענות (פלאג-אין) היה בזכות העובדה שרכבים אלה מצוידים בשני מנועים (רגיל וחשמלי), כך שבכל מקרה של סוללה מרוקנת, אפשר להמשיך לנסוע בזכות מנוע הבנזין.
המנצחת במבחן הטווח של 'אוטו'
אלא שבשנתיים האחרונות חל שינוי אדיר לטובה בטווחי הנסיעה שהציגו עשרות יצרניות רכב חשמלי. כיום רובן כבר מציעות דגמים עם טווחי נסיעה של בין 400 ל-500 קילומטרים, מה שבעצם מאפשר לרוב נהגי ישראל שגרת הטענה מאוד מאווררת ולא מלחיצה. בנוסף, הגדלת הטווח כמובן משפרת אפילו יותר את הנתון של החיסכון הכלכלי, כי פתאום צריך פחות זמן טעינה, כדי לייצר יותר נסיעה ברכב.
מצד שני, מבחני רכב רבים כבר הוכיחו שלפעמים טווח הנסיעה בין טעינה לטעינה שעליו מצהירות היצרניות לא בהכרח מתכתב עם המפגש עם האספלט. לא מאוד מפתיע כשלוקחים בחשבון משתנים כמו תנאי מזג אוויר, תנאי כביש, וכל מיני דברים שקורים כשבוחנים רכבים בעולם האמיתי ולא במעבדה.
בחודש אפריל 2023 התבצע מבחן שטח של מגזין הרכב 'אוטו', שבמסגרתו נבחנה הצהרת הטווח של 4 דגמים חשמליים שונים. הבוחנים ניסו להסיע 4 רכבים שונים מפתח תקווה לאילת. למקום הראשון הגיעה הגיאומטרי C של היצרנית הסינית ג'ילי, שהציגה את נתוני השטח הכי קרובים לנתון המוצהר: 419 קילומטר בפועל, מול הבטחה ל-460, לצד צריכת חשמל מצוינת של 5.9 קוט"ש ל-ק"מ. רכבים נוספים כמוBYD אטו 3 השיגו נתון של 331 ק"מ בפועל, מול נתון מוצהר של 420 קילומטר.
בנוסף, מגזין הצרכנות הפופולריConsumer Reports ערך לפני מספר חודשים מבחן ענק ל-22 רכבים חשמליים (בנסיעה בינעירונית בלבד) והציג כמה נתונים מעניינים. קיה נירו החשמלי השיג טווח נסיעה שהיה קצר רק ב-22 מהטווח המוצהר, וגם דגם S לונג ריינג' של טסלה השיג רק 63 קילומטרים פחות מההבטחה של היצרנית.
מגדילות את הטווח
עם כל שנת מודל שעוברת, מתחזקת המגמה של הגדלת טווח הנסיעה במכוניות חשמליות. היצרניות השונות עומלות קשה על הגדלת הטווח, חיזוק הסוללה ושיפור הניצולת שלה, וכבר היום מסתובבים בינינו דגמים עם טווח נסיעה עצום. די אם נזכיר את האיוניק 6 של יונדאי עם נתון מוצהר של 614 קילומטר, או ה-4Q ספורטבק של אודי שמבטיחה טווח נסיעה של 596 קילומטר. יצרניות בכירות נוספות כמו BMW או מרצדס מנפקות בשנתיים האחרונות עוד ועוד דגמים שכבר מתכתבים עם טווח של 700 קילומטרים, וברור שהיד (או הסוללה) עוד נטויה.
בשורה התחתונה
מה שעד לפני שנתיים-שלוש עוד נחשב לאתגר עבור יצרניות הרכב החשמלי, נראה היום כמו נקודת חוזקה. טווחי נסיעה של 400 קילומטרים ומעלה, גם במשפחתיות חשמליות שמתומחרות באופן שפוי, מבטיחים שיותר ויותר ישראלים יוכלו לבצע את המעבר המתבקש לטכנולוגיה החשמלית המתקדמת יותר וגם להיפטר לגמרי מהחשש להיתקע בצד הדרך עם סוללה ריקה. סעו בזהירות.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם קארוויז שהינו מותג של מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.
קרדיט: Shutterstock