פירוק שיתוף בין בני זוג בדירת מגורים
פרידה בין בני זוג היא תמיד אירוע מורכב וטעון. בין כל השינויים והמתחים, שעוברים על בני הזוג ומשפחתם, לבין כל הסידורים וההתעסקויות שבאים איתם, אין ספק כי זוהי תקופה מורכבת ביותר. עם זאת, כדי לצלוח אותה בצורה הטובה ביותר, חשוב מאוד להבין את הצד המשפטי שמאחוריה. אז בשביל זה אנחנו כאן, כדי לעשות לכם סדר ולחסוך קצת כאב ראש בחלק המשפטי של הפרידה.
ראשית, נסביר מהו פירוק שיתוף בין בני זוג. הליך זה הינו פירוק וחלוקת כלל הרכוש המשותף של בני הזוג. לפי בחירתם, חלק מהנכסים יימכרו לצד שלישי והם יתחלקו בתמורה, והשאר ייקנו על ידי אחד מהם. הרכוש המשותף כולל את כל הנכסים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך הנישואין, כולל אלה שרשומים רק על שם אחד מהם. הוא אינו כולל רכוש שנצבר לפני הנישואין, כמו גם ירושה, גמלת ביטוח לאומי וכל נכס שהוסכם בחוזה כי לא יחולק בין בני הזוג. לפי החוק, חלוקת הנכסים תהיה שוויונית לחלוטין, אך בית המשפט רשאי להחליט גם אחרת במקרים מסוימים. בשל כל המקרים יוצאי הדופן בפירוק שיתוף, מומלץ ביותר להתייעץ עם איש מקצוע. לא קשה למצוא עורך דין בנתניה או בסביבתנו הקרובה למטרה זו.
במקרה של פירוק שיתוף בדירת מגורים באופן ספציפי, החוק מאפשר להגיש בקשה לפירוק השיתוף בדירה בכל עת. עם זאת, לבית המשפט לענייני משפחה הסמכות לעכב את הפירוק. לפי החוק, על פירוק השיתוף בדירה להתבצע במקביל למציאת מקום מגורים חלופי לילדים ולבן הזוג שמחזיק בהם. לכן, בית המשפט לא יאפשר את פירוק השיתוף עד מציאת פתרון בעניין זה. בנוסף, בית המשפט רשאי לעכב את פירוק השיתוף עד להסדרת מכלול העניינים בין בני הזוג.
עם זאת, במקרים אחרים, בית המשפט עשוי בהחלט לעזור לזרז את התהליך. כאשר ההתדיינות הכוללת בין הצדדים ארוכה ומסורבלת, הוא עשוי להורות על פירוק מהיר במטרה להקל עליהם. בנוסף, במקרה של סירוב של אחד הצדדים, בית המשפט לרוב מסייע בקידום פירוק השיתוף. חשוב לדעת כי החלטתו על פירוק השיתוף הינה מחייבת. לכן, במקרים שבהם אחד מבני הזוג מקשה על מכירת הבית, בית המשפט ימנה כונס, אשר יהיה אמון על מכירת הבית. בנוסף, הוא יפעל לפרסום הבית למכירה במטרה לזרז את התהליך.
מבחינת תהליך המכירה עצמו, חשוב לדעת כי לכל אחד מבני הזוג זכות ראשונים על קניית חלקו של השני. באופן כללי, חשוב להדגיש בשנית את החשיבות של היעזרות באיש מקצוע, אשר יכול להקל מאוד על התהליך, כמו גם לדאוג כי החלוקה מתבצעת באופן הוגן וראוי עבור כל הצדדים.
תמונה – FREEPIK