יקר אבל פחות – יוקר המחיה בישראל
רבות דובר על יוקר המחיה בישראל, אשר בראש ובראשונה פוגע בשכבות החלשות. אך מנגד מורגש במלוא עצמתו דווקא בערים המבוססות. ותל אביב היא דוגמה טובה ליוקר המחיה.
כל מי שגר בתל אביב יודע מהם המחירים של המגורים בתל אביב. וגם מי שמגיע כאן לביקור יודע כי אפילו שהייה של כמה שעות בתל אביב יכולה להפוך לדבר די יקר. מבקבוק המים בפיצוציה, ועד המחיר המטורף של חנייה בתל אביב.
ישנם מכוני מחקר שאינם מתרשמים מהתבוננות כללית, אלא מפתחים מדדים של ממש על מנת לבדוק את יוקר המחיה בערים שונות, והם עורכים גם השוואות. אחד מהם הוא מכון המחקר מרסר. למעשה זוהי חברת ייעוץ בינלאומית, העובדת בשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים בכל העולם ומספקת מדדים חשובים.
על פי דוח הערים היקרות שפורסם בשנת 2023, תל אביב היא אכן עיר יקרה. אך בהשוואה לדוח הקודם, תל אביב ירדה למקום השמיני ברשימת הערים היקרות ביותר. ואילו בדוח הקודם היא הייתה במקום השישי. האם המחירים בתל אביב ירדו, או שהעולם נהיה יקר יותר?
אל תקפצו משמחה. הדוח הזה לא יעלים את השפעות האינפלציה ולא יקל עליכם. ועדיין, בפועל תל אביב יקרה יותר מסן פרנסיסקו וגם לונדון. גם אם נסתכל רק בשכונה שלנו, המזרח התיכון – תל אביב היא העיר היקרה ביותר במזרח התיכון. המחיה בתל אביב יקרה יותר אפילו מהמחיה בדובאי אשר נמצאת במקום ה 13 ברשימה.
דוח זה פונה בעיקר אל חברות בינלאומית. הוא מסייע להן לחשב שכר של עובדים בתנאי רילוקיישן .למשל אם חברה טכנולוגית אמריקאית תרצה לשלוח צוות עובדים לכמה חודשים בתל אביב, זהו המדד שיסייע לחברה לקבוע את השכר.
הדוח יכול גם להשפיע על החלטות של אנשים היכולים לעבוד מרחוק, הוא מאפשר להם לבחור מקומות מגורים זולים יותר. אך השאלה הגדולה היא האם המקומות הללו אטרקטיביים עבורם ועבור בני משפחתם.
ומי נמצא במקום הראשון?
העיר אשר זכתה במקום הראשון, בתואר המפוקפק ”העיר היקרה ביותר“ היא הונג קונג. את המקום השני והשלישי תופסות סינגפור וציריך בהתאמה. ודרך אגב, עוד 3 ערים שוויצריות התברגו לעשיריה הראשונה.
ואם שאלתם את עצמכם היכן הכי זול, המקומות הזולים הם כצפוי לא ממש אטרקטיביים, ועוד פחות עבור דרכון ישראל. בין הערים הזולות, אשר נכנסו למדד, ניתן למצוא את איסלאמבד וקראצ‘י בפקיסטן, וגם טוניס ואנקרה.