אוניברסיטת קולומביה אינה ממהרת לנתק את קשריה עם אוניברסיטת תל אביב
אוניברסיטת קולומביה, אשר הפכה להיות סמל לאנטישמיות ומאבק בישראל, מסרבת לבטל את התכנית הדו תוארית המשותפת עם אוניברסיטת תל אביב.
בשבועות האחרונים אוניברסיטת קולומביה הייתה במרכזן של הפגנות פרו פלסטיניות אלימות. במסגרת הפעילות האנטי ישראלית, קבוצת סטודנטים הקימה מאהל במרכז הקמפוס בדרישה לניתוק הקשרים עם ישראל.
בעקבות הפגנות האלימות פתחה הנהלת האוניברסיטה במשא ומתן עם הסטודנטים אשר הציבו דרישות לניתוק הקשרים הפיננסיים ושיתוף הפעולה עם מוסדות אקדמיים בישראל. אך נראה כי הסטודנטים האלימים אינם מבינים את מורכבות הקשר ואת יסודותיו הכלכליים.
שיתוף הפעולה בין אוניברסיטת קולומביה לאוניברסיטת תל אביב
בשנת 2019 הושקה תכנית דו תוארית משותפת לאוניברסיטת קולומביה ותל אביב. התכנית הציעה לסטודנטים ללמוד במקביל לשני תארים, כאשר מחצית הזמן ילמדו בתל אביב ולאחר מכן יסיימו בארצות הברית.
שיתופי פעולה מסוג זה הם דבר מקובל, ומאות סטודנטים יוצאים ללמוד בחו“ל מידי שנה. בתכנית הישראלית השתתפו כ 60 סטודנטים בשנת 2021.
בניגוד לעמדות המפגינים, ראשי האוניברסיטה דווקא ראו בשיתוף הפעולה מקור לגאווה ודחו את דרישות מפגינים.
הפן הכלכלי של שיתוף הפעולה
ההחלטות שהתקבלו באוניברסיטת קולומביה אולי אינן מגיעות מתוך מניעים פרו ישראלים או מניעים של צדק, אלא יותר מתוך שיקולים כלכליים – הרי תכניות הלימודים בחו“ל מתגלות כאחד מאפיקי המימון החשובים של האוניברסיטאות בארצות הברית.
השותפויות בין אוניברסיטת קולומביה לאוניברסיטאות בחו“ל יותר מהכפיל את עצמם מהרגע שהושקו בשנת 2010 ועד 2019. ולמעשה הביאו למצב שבו אחוז משמעותי מהסטודנטים מוציא תארים כלליים. ולדעת רבים לא ניתן לנתק את הצמיחה המהירה של תחום הלימודים הכלליים, לבין הצרכים המימוניים של האוניברסיטה.
לסיכום, למרות הפעילות האנטי ישראלית, אוניברסיטת קולומביה זקוקה להכנסות. ונראה כי כל פגיעה בשיתוף הפעולה עם ישראל, בסופו של דבר תבוא לידי ביטוי בפגיעה בהכנסות. כך שככל שנראה האוניברסיטה לא תעז לפגוע ביחסיה עם מוסדות ישראלים, ובטח שלא מקורות מימון. דבר שיכול להסביר את הניסיונות להביא לסיום המחאות בכוח ומעצרים מרובים.