"בחירת אנשי מקצוע לא נכונים עלולה לגרום לנזק תדמיתי"
כך אומר יועץ התקשורת הוותיק, איציק דוד, שמספר על השפעת השינויים בעולם התקשורת הישראלי, על עבודת היח"צ, הפרסום והשיווק
"בחירת אנשי מקצוע לא נכונים עלולה לגרום לנזק תדמיתי. צריך לדעת להתאים אנשי מקצוע לצרכי העסק".
כך אומר איש התקשורת הוותיק איציק דוד (49), היועץ של משרד יחסי הציבור, הפרסום והשיווק PR PUBLIC LINE, זאת לאור השינויים המשמעותיים שעוברים על עולם התקשורת בשלושת העשורים האחרונים.
לדברי דוד, שינויים אלה לא פסחו על תעשיית יחסי הציבור, הפרסום והשיווק, שנאלצה להמציא את עצמה מחדש, ולהתאים את עצמה גם לניו מדיה – שמהווה חלק אינטגרלי מעולם התקשורת.
"בסוף שנות ה-90' כול השירותים, קרי יח"צ, פרסום ושיווק, היו מרוכזים במשרד אחד", נזכר דוד. "לקראת סוף אותו עשור התחילו לפרוט את התחום לנושאים, למרות הקשר התלותי בין שלושת השירותים. לקראת אמצע העשור הראשון של המילניום החדש, עם התחזקותו המשמעותית של האינטרנט, תקציבי פרסום רבים עברו לניו מדיה", מספר דוד. "בתחילה זה היה באחוזים קטנים מאוד, וכיום העיתונות הכתובה כמעט נעלמה ובהתאם גם הפרסום בה. התפתחו אלטרנטיבות חדשות, כמו גוגל ופייסבוק, שבהן כל עסק חייב להימצא בכל. בגוגל כדי שיכירו בקיומו ובפייסבוק בעיקר כדי למשוך לקוחות חדשים ולשמור על קשר עם לקוחות קיימים".
לדברי דוד, אחד התחומים שעברו שינוי משמעותי במיוחד הוא השיווק.
"הטלמרקטינג, שהיה חוד החנית בזמנו, איבד מהבלעדיות שלו וכעת התקציב מתחלק בינו לבין עולם הלידים", הוא מספר. "יש דמיון רב בין שני הדברים, אך לרוב הלידים מתקבלים דרך הרשתות החברתיות, שמן הסתם לא היו קיימות לפני כ-30 שנה, כשהאינטרנט ומארק צוקרברג, היו עדיין בתחילת דרכם".
בנושא משרדי יחסי הציבור, גם אצלם המציאות השתנתה משמעותית.
"הניו מדיה פתחה אפשרויות לא מבוטלות. נפתחו ערוצים חדשים כאתרי החדשות Ynet" ,'Walla' ו'מאקו', ואפשרויות אינטרנטיות נוספות, ששם כל האינפורמציה נמצאת כרגע. העיתונות הכתובה נשחקה לחלוטין. בעבר שלטו 'ידיעות תקשורת' ו'רשת שוקן', גם ברמה הארצית וגם המקומית. 'ידיעות אחרונות' השכיל לפרוץ את הדרך למדיה הדיגיטלית, וזכה בשמירה על שוק הפרסום, שוקן פחות".
יחסי ציבור, פרסום ושיווק פועלים בסינרגיה מלאה האחד עם השני, אבל הפלטפורמות המסורתיות כבר אינן נותנות מענה. "בטלוויזיה קמו ערוצים מסחריים חדשים עם כמות פרסומות בלתי נתפסת, וערוצים נוספים שבהן מככבות גם פרסומות סמויות בכל תוכנית. הרדיו, שהיה מאוד ממסדי, גם הוא בסוף שנות ה-90' זכה להתרחבות בדמות הרדיו האזורי, והייחוד, שאפיין כל כך את התחנות הוותיקות, טושטש לחלוטין" מבהיר אישר התקשורת הוותיק. "כיום הפרסומים מתרכזים רק במדיה, ובלי הניו מדיה אינך קיים. העסקים הקטנים והבינוניים מתקיימים דרכם לרוב. הפרסום בטלוויזיה וברדיו הפך להיות עסק יקר ובלתי נגיש לרוב העסקים הקטנים. גם שילוט החוצות, שבעבר היה אהוד על המפרסמים, הפך ליקר.
"אז מה שנותר ללקוח רגיל, עסק ממוצע, זה להשתמש בפייסבוק ובגוגל", מסביר דוד.
"ישנן חברות שמקימות אתרים וחברות שמפרסמות בפייסבוק באופן לא מקצועי ולא יעיל ללקוחות שלהן, וגורמות להן נזק לא רק כספי, אלא גם תדמיתי. צריך לדעת להתאים את אנשי המקצוע לצרכי העסק. כמו שלא תיקח צבעי שיעשה לך אינסטלציה, כך לא תיקח חברות שמגדירות את עצמן כמקימות אתרים ודפי פייסבוק, ללא הבנה ביחסי ציבור ופרסום, ובעצם לא מסייעות לשיווק של הלקוח. חברת פאבליק ליין, בזכות ניסיונה הרב בשלושת הדברים – הפרסום, היח"צ והשיווק, ממקסמת את התוצאות. כמובן שלא נשארנו מאחור גם בנושא הניו מדיה, וכל לקוח יכול לפתוח דרכנו דף פייסבוק, אתר אינטרנט וכד'".