כיפת ברזל רגשית: כך תגנו על הנפש שלכם בימי המלחמה
הימים הם ימי מלחמה ומצב הרוח הלאומי נמצא בשפל. ישראל סופרת את מתיה ובמקביל נמצאת עמוק בתוך הלחימה. חוסר הוודאות, היגון, האבל והאובדן משפיעים מאוד על הנפש וכל אלה, בשילוב עם עודף המידע באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות יכול להביא למצוקה נפשית של ממש.
חשוב שתדעו שאתם לא לבד. אם אתם מסתובבים עם מחנק בגרון, מתמודדים עם קושי בתפקוד היומיומי, סובלים מעצבות בלתי נשלטת ועוד – דעו שאלה תגובות נורמליות לחלוטין למצב לא נורמלי.
עם זאת, ישנן דרכים לעזור לנפש לעבור את התקופה הזאת עם כמה שפחות נזקים. כדי להגן על הנפש שלכם בימים אלה, חשוב להבין שהנפש שלנו, בייחוד במצבי דחק וחרדה, היא מאוד רכה, קצת כמו בטון רטוב, שמקבל את הצורה של כל מה שתניחו עליו. כשהבטון מתקשה מאוד קשה למחוק את מה שטבוע בו. לכן, בימים אלה, יש משמעות גדולה למה שאנחנו "מטביעים" בנפש שלנו.
מה חשוב לעשות כדי לשמור על הבריאות הנפשית?
1. חשוב לתת לנפש שלנו ושל הסובבים אותנו דברים טובים ומזינים: רוך, חמלה, אהבה, סבלנות, מגע ועדינות. קשה לכם לקום בבוקר? אין לכם תיאבון? אתם אוכלים הרבה שטויות? אין לכם סבלנות? זה בסדר. אתם בסדר. היו רכים עם עצמכם (ועד כמה שאפשר, נסו להיות רכים גם עם אחרים). אל תשפטו את עצמכם באופן כל כך מחמיר. קשה לכם. זה בסדר. וגם ככה קשה.
2. תחושת משמעות: נסו להיות בעשייה כלשהי. גם מעט זה טוב. להשקות את העציצים, להתקשר לחבר/למשפחה ולהתעניין בשלומו, לסדר משהו, לעזור למישהו, להתנדב, לעשות ספורט (אפילו 5 דק') העשייה מצמצמת חשיבת יתר וכניסה ללופ של דאגות ומחשבות מדכאות.
3. נתקו את האינפוזיה של החדשות: נכון. כולם מדברים על זה. נכון, זה ממש ממש קשה להפסיק. אבל חשוב בכל זאת להגיד את זה: החדשות הן רעל. זה בסדר להתעדכן, אבל כשזה הופך לדבר שעושים בכל רגע ביום, שם זה מתחיל להיות בעייתי. לפעמים המעקב אחרי החדשות מעניק לנו תחושת שייכות והבנה של המציאות, הבעיה היא שזה מושך וקשה להפסיק. חשוב לדעת שיש דרכים אחרות, בריאות יותר, להביע הזדהות ולהשתתף עם אנשים ועם החברה במה שקורה בה.
לסיכום
הקלו על עצמכם ועל הנפש שלכם, היו טובים לעצמכם, טפלו בעצמכם, מעטו בצפייה. לא הצלחתם? לא נורא, אל תשפטו את עצמכם. מחר יום חדש.