אחרי שנים של הזנחה, תכנית חדשה לנחל הירקון
לאחר שנים של הזנחה והזרמת מי שפכים מטוהרים לנחל הירקון, מתגבשת תכנית להזרמת מים נקיים בנחל בתוך חמש שנים. התכנית מתאפשרת בעקבות הגידול בהתפלת מי ים, והפחתת התלות במי המעיינות אשר בעבר הזינו את הירקון.
נחל הירקון מאז ומעולם היה סמל לפגיעה בערכי טבע וזיהום סביבתי. לפני כמה עשורים נערכו תכניות ניקוי ושיקום הירקון, ואכן הן הביאו לשיפור משמעותי. אך למרות תכניות השיקום נמשכה הזרמת מי השפכים המטוהרים לנחל.
מקורות הירקון מבוססים על מי מעיינות, אך לפני כשישים שנה מי המעיינות תועלו על מנת לספק מים אל אזור הנגב. וכך חדלו מלזרום לירקון מי מעיינות נקיים, ובמקומם הוזרמו אליו שפכים ובהמשך שפכים מטוהרים.
המושג מי שפכים מטוהרים עשוי להטעות. יש העשויים להסיק כי אלו הם מים נקיים, אך במציאות, למרות תהליך הטיהור, עדיין מדובר במים מזוהמים הגורמים נזק לסביבה האקולוגיות של הירקון. השימוש במי שפכים מטוהרים הפחית את כמות החמצן במי הנחל, דבר שהביא לפגיעה במרקם החיים של הנחל.
מדוע רשות נחל הירקון דחתה את התכנית בעבר?
כבר לפני עשור הציעה רשות המים להגדיל את הזרמת המים השפירים ולהפסיק את הזרמת מי השפכים המטוהרים. אך מועצת רשות נחל הירקון דחתה את התכנית. החשש של הרשות היה שבשנים בעלות מיעוט משקעים, רשות המים תפסיק את הזרמת המים השפירים; ולאחר שינותק הנחל ממי קולחין, הוא עשוי להתייבש בקיץ.
אך לאחרונה הגישה של רשות הנחל השתנתה, זאת לאור השינויים שהתחוללו במדינה. כיום במדינת ישראל תשתיות נרחבות של התפלת מי ים, והתלות באותם מעיינות פחתה. כך במקרה של מחסור במים יהיה ניתן להגדיל את כמויות ההתפלה, ולא לפגוע בזרימת המים בירקון.
סמנכ“ל רשות המים, ,זאב אחיפז, מסביר על התכנית המתגבשת – על פי התכנית יוזרמו לנחל מים שפירים המגיעים ממערכת המים הארצית. במקביל להזרמת המים יחל תהליך של הזרמת מי הקולחין לעבר מתקנים המאפשרים לנצלם לצורך השקיה. התכנית תתפרס על פני חמש שנים, כאשר היעד הוא להזרים מידי שנה כ 22 מיליון מטרים מעוקבים של מים נקיים לירקון. למרות החדשות המעודדות, יש לציין כי מדובר בעשירית מכמות המים אשר זרמה בירקון בעבר.
במסגרת התכנית, תיבנה תחנת שאיבה באזור גבול תל אביב רמת גן, משם ישאבו מים אשר ישמשו לצורך חקלאות (לאחר שיעברו טיהור). הרעיון הוא להפסיק השקיית שטחים חקלאיים במי תהום.
אחד האתגרים שעומדים בפני רשות המים הוא לתעל את עודפי הקולחין מאזור השרון אל עבר הנגב, ולצורך כך יש צורך בהסכמת משרד האוצר אשר צריך לאשר את התקציב הנדרש.