מתווה חדש להעסקת מורים במערכת החינוך
רבות כבר נכתב על התחלואים של מערכת החינוך. ההורים מתלוננים על כיתות עמוסות בתלמידים. המורים מתלוננים על השכר, וכולנו יכולים לראות איך אין שום תמריץ המושך את את המורים האיכותיים למערכת החינוך. הרי מי יכול לחיות עם שכר של מורה בישראל?
זהו אמנם רק קצה הקרחון של הבעיות איתן מתמודדת מערכת החינוך בישראל, אך מתווה חדש שמתגבש במשרד החינוך צפוי להביא שינוי משמעותי. החדשות הרעות, לא נראה שום שינוי ב 1 בספטמבר.
על פי המתווה, משרד החינוך יוכל להעסיק מורים בחוזים אישיים. המורים שיועסקו בחוזים אישיים צפויים להיקלט למערכת עם שכר של כ 15-16 אלף שקלים בחודש. המורים החדשים שיקלטו בצורה זו יהוו עד 6% מעובדי ההוראה המועסקים על ידי משרד החינוך.
הדרך למתווה זה התקבלה בהסכמה מול הסתדרות המורים, במסגרת המשא ומתן על הסכמי השכר של שנת הלימודים הנוכחית. משרד האוצר מעוניין לקדם גם תכנית דומה מול ארגון המורים העל יסודיים, כאשר היעד שם הוא 10% מורים בעלי חוזים אישיים עם שכר גבוה וללא קביעות.
החוזים האישיים נועדו עבור בעלי תואר שני ומעלה, כמו גם מורים שאינם מלמדים כיום במערכת החינוך, אך יש להם ניסיון של חמש שנים בהוראת התחום. ומנגד, אולי זו בשורה לא כל כך טובה למורים המועסקים היום – הם צפויים לראות מורים חדשים נקלטים במשכורות גבוהות. אך האפשרות לעבור לעבוד במודל זה סגורה עבורם, אלא אם כן יעברו תקופת צינון בת 3 שנים. למי שלא יודע, מורים חדשים העובדים לפי הסכם השכר הקיבוצי מקבלים כ 9300 שקלים לחודש בשנה הראשונה.
אך ישנו גם איזון מסוים, למרות שהמורים החדשים ייהנו משכר גבוה יותר, תנאי העסקתם שונים. הם לא ייהנו מכל ימי החופשה המגיעים למורים המועסקים לפי החוזה הקיבוצי. כמו כן הם ידרשו לעבור השתלמויות שונות, אשר צפויות להתקיים במהלך החופשות.
נו, אז מתי המורים האלו יגיעו ללמד את הילדים שלכם
אז כנראה שלא בקרוב. נכון לעכשיו לא גויס עדיין שום מורה, התכנית הזו צפויה להיכנס לתוקף לקראת אמצע שנת הלימודים. כמו כן, למרות כי המתווה החדש מדבר על עד 6% מעובדי ההוראה, בפועל עבור השנה הראשונה המספר הוגבל ל 1000 מורים.
למרות שיפור תנאי השכר, איננו יודעים האם משרד החינוך אכן יצליח להעסיק 1000 מורים חדשים כבר בשנת הלימודים הזו. ובאופן טבעי, הדינמיקה של הדברים היא אינה מביאה תועלת רבה ממורים הנכנסים למערכת באמצע שנת הלימודים ולקראת סופה. כך שאולי תוצרו ראשונות יורגשו דווקא בשנת הלימודים 2024-2025.
ובלי קשר, ניתן להניח כי גם השנה שנת הלימודים תיפתח באיומי שביתה.