כאבי גב תחתון – סוגים, גורמי סיכון ודרכי טיפול
כאבים בגב התחתון יכולים להופיע באופן פתאומי או הדרגתי, בעוצמות שונות. מה שמבדיל בין כאב גב רגיל וחולף לבין כאבים הדורשים טיפול הם עוצמת הכאב והמשך שלו.
במאמר זה נפרט לגבי הסוגים העיקריים של כאבי גב תחתון, גורמי הסיכון ודרכי הטיפול בבעיה באמצעות טיפול פיזיותרפי.
סוגי כאבי הגב התחתון העיקריים
לרוב נהוג לחלק את כאבי הגב לשלושה סוגים מרכזיים:
- כאב גב אקוטי שנמשך עד 6 שבועות
- כאב גב סאב-אקוטי שנמשך בין 6 שבועות ל-12 שבועות
- כאב גב כרוני שנמשך יותר מ-12 שבועות
סוג הכאב ועוצמתו יכולים להיות מושפעים מהגורמים לכאב, כאשר כאב גב חריף יכול לנבוע למשל מפגיעה ברקמות עמוד השדרה כגון הרצועות, הגידים, המפרקים, הסחוסים, או השרירים.
במקרים אחרים, הכאב נובע ממצב רפואי כגון פריצת דיסק, או היצרות של תעלת השדרה, ולעיתים אף ייתכן שהכאב מקרין לאזורים אחרים בגוף (למשל הרגליים).
גורמי סיכון לכאבי גב תחתון
כאבי גב נפוצים מאוד ולא תמיד ניתנים למניעה, אך ישנם גם גורמי סיכון שכדאי להכיר:
- משקל עודף
- ישיבה ממושכת
- פעילות גופנית מועטה מדי או רבה מדי
- פעילות גופנית המבוצעת בצורה שגויה העלולה להוביל לפציעות
- גיל מבוגר
- עומס יתר על עמוד השדרה בשל הרמת משאות כבדים
- יציבה לא נכונה
- הריון
- עישון
- ועוד
כדי לצמצם את הסיכוי להתפתחותם של כאבי גב מומלץ לנהל אורח חיים בריא ולפנות לעזרה רפואית בכל כאב חריג או ממושך.
טיפולי פיזיותרפיה לכאבי גב תחתון
במרבית המקרים קו הטיפול הראשוני יהיה טיפול פיזיותרפיה. מטרת הטיפול הראשוני היא הקלה בסימפטומים ולסייע לגוף להחלים בצורה טבעית. במידה והטיפול השמרני (מנוחה ופיזיותרפיה) לא פתר את הבעיה, או במקרים שמלכתחילה לא ניתנים לפתרון באמצעות פיזיותרפיה בלבד, ייתכן ויהיה צורך גם בהתערבות נוספת כגון טיפול תרופתי, זריקות ובמקרים חריגים התערבות כירורגית.
עודד גבעון, פיזיותרפיסט B.P.T ומבעלי מרכז פיזיותרפיה צהלה בתל אביב , מפרט על תהליך הטיפול בפיזיותרפיה לכאבי גב תחתון –
"השלב הראשון של טיפול בכאבי גב תחתון הוא אבחון מקיף של דפוסי התנועה והיציבה של המטופל. זאת בנוסף לבדיקת מצב הכאבים של המטופל, הגבלת התנועה והפגיעה בתפקוד היומיומי.
"המטרה בשלב זה היא לקבל תמונה מלאה של הפגיעה, להבין את הסיבות האפשריות לה, ולבדוק אם קיימות נסיבות חיים (למשל ישיבה ממושכת או סביבת עבודה לא ארגונומית) המעכבות את ההחלמה.
במידת הצורך אנחנו מפנים את המטופל לבדיקות נוספות כגון צילומי רנטגן, MRI, או אמצעי הדמיה נוספים."
עודד מפרט כי בסיום שלב האבחון נבנית למטופל תוכנית אישית מותאמת למצב הגופני ולצרכים שלו, כאשר הטיפול יכול לכלול אחד או יותר מהכלים הבאים:
- הפחתת הכאבים באמצעות טכניקות כגון עיסוי רפואי, הנעות מפרקים, תרגילי שחרור, אולטראסאונד, חימום ומכשור חשמלי (TENS)
- דיקור מערבי
- לחיצות טריגר פוינט
- מתיחות, תרגילי תנועה, לשיפור טווחי תנועה (שיטת מקנזי)
- הנעה של המפרקים תוך שימוש בתנועה משולבת (Assisted Active) וטכניקת מאליגן
עודד גבעון מפרט –
"לצד טכניקות אלו, הטיפול יכלול גם תוכנית תרגילים שיקומיים בהתאמה למצבו הגופני של המטופל בליווי הדרכה של המטפלים או מאמן שיקומי, כאשר אנחנו מעודדים את המטופלים שלנו לבוא להתאמן אצלנו במכון גם לאחר גמר סדרת הטיפולים.
"להשלמת הטיפול ולשימור התוצאות, חשוב שהמטופלים ישמרו על שגרת התרגילים שהותאמו להם גם לאחר גמר הטיפול, ובמידת הצורך יאמצו הנחיות לשינויים באורח החיים כגון שיפור היציבה ומכניקת התנועה בשגרת היומיום, ויצירה של סביבה ארגונומית תומכת.
"כאבי גב תחתון הינם בעיה נפוצה מאוד שאנחנו נתקלים בה לעתים קרובות במכון. יחד עם זאת אני שמח לראות שבמרבית המקרים טיפולי פיזיותרפיה והקפדה על שינויים מתאימים באורח החיים, מסייעים לפתרון משביע רצון של הבעיה ובכך מאפשרים למטופלים לחזור לשגרת יומם. לגוף שלנו יש יכולות ריפוי מדהימות – רק צריך לספק לו את התנאים המיטביים! בדיוק בשביל זה אנחנו פה".