עדיין איתנו: דגמי הרכב הכי ותיקים שמיוצרים עד היום
איך זה שיש רכב פנאי אמריקאי שנמצא בייצור מאז 1935? מה סוד ההצלחה של טויוטה קורולה, שממשיכה לצאת מהמפעלים גם אחרי 66 שנה? הכירו את הדגמים שלא מוכנים לפרוש, ובצדק
אורן הדר, תוכן שיווקי בשיתוף carwiz
אומרים שסוס מנצח לא מחליפים, ידעתם שזה תופס גם לגבי מכוניות? בעולם ישנם דגמי רכב שממשיכים להימכר גם 50, 60 ואפילו 70 שנה לאחר שהושקו. מאמר זה יציג לכם כמה דוגמאות, וינסה להסביר איך זה שדגמים כמו טויוטה קורולה נמכרים מאז 1966, ונראה שהעתיד עוד פרוש לפניהם.
כדי שסדרת רכב תצליח לאורך עשורים שלמים, על היצרנית לקלוע לטעמו של קהל גדול ולשמור אותו מרוצה, ולשם כך עליה לזהות את הצורך של פלח השוק הרלוונטי ולהגיב לשינויים בזמן – או לפנות למספר פלחי שוק עם אותו המוצר. ההיסטוריה הוכיחה שאלמנטים עיצוביים יכולים לעזור, אך הם לבדם לא יצליחו לשמר פופולריות במשך עשורים. עיצוב הוא עניין של אופנה, ומה שנחשב אסתטי היום יכול להיתפס מחר כמצועצע. רשימה זו, בה כמה מהדגמים שנשארו בייצור הכי הרבה זמן, תראה לכם שכל סיפור הצלחה נראה אחרת – ונשען על מקורות עוצמה אחרים.
בזכות הרשויות: שברולט סאבורבן (בייצור מאז 1935)
השברולט סאבורבן הוא המכונית שנמצאת הכי הרבה זמן בייצור סדרתי: 86 שנה. היא נולדה כמוצר נישה: מכונית בעלת מרכב סטיישן, שישב על שלדה של משאית קטנה. הרעיון היה ליצור טנדר סגור שיוביל סחורות, ציוד ועובדים ויתאים כך לצוותי תיקונים. עם הזמן צבר פופולריות בשל גודלו, והתאמתו לרשויות כרכב לכוחות חילוץ ומשטרה – והם שהמשיכו לדרוש אותו במשך שנים על גבי שנים בארה"ב. עם הזמן קיבל הסאבורבן גם יכולות שטח, התרחב, וכיום מוצע כרכב פנאי יוקרתי. מדינות רבות משתמשות בו כרכב ביטחון בשיירות אח"מים, מה שתרם למיתוג.
בזכות האמינות: טויטה קורולה (בייצור מאז 1966)
הקורולה היא המכונית הכי נמכרת בהיסטוריה, מעמד אליו הגיעה במאמץ מחושב. היצרנית היפנית פיתחה אותה כמכונית משפחתית חסכונית, אך שמה דגש על אמינות. היא הושגה דרך שיטת ייצור מיוחדת בה לא מנסים להספיק להרכיב כמה שיותר אלמנטים, בכל תחנה של המכונית במפעל, אלא מסתפקים במינימום הנדרש. כך יש לפועלים יותר זמן לבחון את עבודתם, וביכולתם לעצור את פס הייצור וכך למנוע טעויות סדרתיות. התוצאה: לפי הערכות, כ-80% מכל הקורולות יכולות לנסוע כרגיל גם 20 שנה אחרי שיוצרו. עם השנים נכנסו לתמונה טכנולוגיות הנעה ובטיחות שהפכו את הייצור ליותר מורכב, אך טויוטה עדיין מצליחה לבנות קורולות בקצב מהיר, ולשמור על אמינות יחידה מסוגה, לצד הנוחות והביצועים. לא פלא שרוב הישראלים שרוצים מכונית משומשת, מגגלים קודם כל טויוטה קורולה יד שניה.
בזכות הסטייל: BMW מיני (בייצור מאז 1959)
מיני היא אייקון רכב עולמי, שנולד בבריטניה ועבר לגרמניה. תפיסת העיצוב שלה הייתה משהו שהפתיע את העולם בסוף שנות החמישים: תא נוסעים וקצת תא מטען שמהווים 80% משטח הרכב, סביבם מנוע, מתלים וכל השאר. התוצאה הייתה רכב נוח מספיק מבפנים, אך מבחוץ קטן יותר מכל מתחרה. הגודל איפשר ליצרנית למכור את המיני בזול, ולבצע בה שינויים בקלות. צעירים התאהבו במיני, ואיתם גם משפחות שחיפשו מכונית שנייה ואנשים שגרים בעיר וחיפשו רכב נוח לרחובות צפופים. עם השנים קיבלה המיני שלל גרסאות – דגם ספורטיבי, דגם עם ארגז קטן במקום המושב האחורי שיהיה מיני-טנדר, ואפילו ואן פצפון. לאחר היחלשות היצרנית הבריטית, נרכש המותג בידי BMW, שהפך את המיני לחזקה ואנרגטית יותר, עם דגש על חוויית הנהיגה. וזו, בשילוב של העיצוב האיקוני, הם שנתנו למיני כזו מין תוחלת חיים.
בזכות השורשים הצבאיים: לנד קרוזר (בייצור מאז 1951)
הטויוטה לנד קרוזר הוא רכב שטח גדול, שנולד משתי המצאות נפרדות: רכב סיור קטן בעל עבירות (יכולת מעבר) מעולה שפותח ב-1936 עבור הצבא היפני, ומשאית צבאית קלה. השילוב ביניהם הוליד רכב מרווח ובעל יכולות שטח מעולות – ממנו פותח הלנד קרוזר שהושק ב-1951. טויוטה לנד קרוזר שמר על מעמדו בזכות שילוב בין ביצועים במסלולי שטח קשים ביותר ובין אמינות מעולה, ועלויות תחזוקה נמוכות. בכך, קסם גם לחובבי שטח וגם לכוחות ביטחון, וקנה לו קהל לקוחות גדול וקבוע. עם הזמן, קיבל מערכות מתקדמות ואבזור מפנק, וגם כיום מדובר באחד מרכבי השטח הגדולים הכי פופולריים בעולם.
בזכות הלקוחות: פולקסווגן טרנספורטר (בייצור מאז 1949)
הטרנספורטר הוא המסחרית הכי נמכרת אי פעם: יותר מ-14 מיליון יחידות. במקור פותחה בתור ואן קטן ופשוט, שנשען על רכיבים שהגיעו מהחיפושית של פולקסווגן. אך היצרנית הגרמנית השיקה את הטרנספורטר בכמה דגמים, ביניהם כאלה עם חלונות לכל אורך הדופן, מה שהפך את המסחרית למיניבוס זעיר – קלאסי למשפחות גדולות ושירותי הסעות. בנוסף, פתאום החלו צעירים להתעניין בוואן הזה, שנראה להם עם יותר אופי מכל מה שקדם לו. היכולת להישען גם על לקוחות מסחריים, גם על משפחות וגם על קהל צעיר עזר לטרנספורטר להפוך לסמל ולהתחזק. צעירים שנסעו בוואן הזה גדלו להיות מבוגרים בעלי עסקים שמכירים את איכותו, ובוחרים בו לציי רכב. בשנות התשעים פינה העיצוב את מקומו לפונקציונליות, אך הטרנספורטר עדיין נותר פופולרי ומבוקש בשווקים רבים.
סיכום
בשורה התחתונה, אין נוסחת פלא אחת – וגם אין אף מקרה בו רק תכונה אחת של מכונית היא שגרמה לה להישאר בייצור במשך שבעים שנה. נראה שהגורם הכי חשוב הוא האמינות. זהו מכנה משותף של כל אחד מהדגמים, וכנראה מה שהכי חשוב לנהג – הידיעה שהמכונית שלו תמשיך לעבוד כמו שצריך, כמה שיותר זמן ובמינימום ליקויים.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם קארוויז שהינו מותג של מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.
קרדיט: Shutterstock.