הגיע הזמן: הפסל "כיכר לבנה" של הפסל דני קרוון ישופץ
לעתים נדמה שהעיר כולה בשיפוצים: עבודות הרכבת הקלה, התחדשות עירונית מסוגים שונים ותמ"א בכל רחבי העיר, הופכים את החיים ואת התנועה ברחובות לקשה עד מאד.
דרכים חסומות, רעש, אבק, הרס של בניינים ישנים ויפים ובנייה של מפלצות בטון חסרות אופי ועוד. על כן, הבשורה על שיפוץ הפסל "כיכר לבנה" כחלק מהשיפוצים בפארק וולפסון השוכן במזרח העיר, היא כמו קרן אור ביום מעונן וקודר.
מבט אל ימיה הראשונים של העיר הלבנה
הפסל, שפיסל הפסל דני קרוון ז"ל שוכן על גבעה בפארק והוא נחשב לאהוב במיוחד. הוא הוצב שם בסוף שנות ה-80 ונחשב ליצירת אמנות חשובה, אחת מבין היצירות הרבות שהפכו את קרוון לאמן הנחשב שהוא. זהו פסל סביבתי שעשוי מבטון לבן והוא תוכנן על ידי האמן לכבוד העיר הלבנה ומקימיה.
היפה והמיוחד בפסל הוא שהאופן בו הוא מעוצב מזמין את הציבור (בעיקר ילדים) לטייל בו, לטפס עליו, להתחבא בין חלקיו השונים המסמלים את ראשית ימיה של תל אביב וליהנות מאחת מנקודות התצפית המרשימות ביותר בעיר.
מאז שנוצר השקיעה העירייה בניסיונות לנקות אותו ולשמור עליו אך כיום הוא נמצא במצב מוזנח כך ששיפוצו מגיע בדיוק בזמן.
"כיכר לבנה" לא לעשירים בלבד
מעניין לדעת כי את המודל הראשון לפסל יצר קרוון עוד ב-1977. בתחילה, תוכנן להקים במקו, שהיווה כאמור נקודת תצפית ייחודית של תל אביב, בית קפה או מסעדה.
קרוון לא אהב את הרעיון שהגישה לנקודת התצפית תוגבל רק לבעלי אמצעים ולכן הציע להקים מגדל תצפית ממנו יוכלו התושבים להשקיף על נופה של העיר. עוד חשוב לציין כי את הקמת הפסל ביצע האמן בהתנדבות.
עם השנים סבל המקום מהרס וונדליזם: הוא רוסס בגרפיטי, שימש כשירותים ותמיד נדף ממנו ריח של שתן, שברי בקבוקים עוד. בשנת 2007 דרש קרוון מהעירייה לשמור על הפסל או להרוס אותו. אל קריאתו הצטרף גם הפסל מנשה קדישמן. הם דרשו מהעירייה להציב במקום שמירה לאורך כל שעות היממה היה להציב שמירה של 24 שעות.
על פי עיריית תל אביב בימים אלה היא מבצעת שיפוץ מקיף של הפארק ושל סביבת הפסל. במסגרת השיפוץ ישוקם הבטון, הפסל ייצבע חדש, תוחלף התאורה, יתוקנו חלילי הרוח ויתבצע טיוב של כל האלמנטים בפסל.
את השיפוץ מבצעת העירייה בתיאום ובשיתוף משפחת קרוון, יחד עם בעלי מקצוע מובילים בתחום חידוש יצירות האמנות. עוד ציינו בעירייה כי העבודות צפויות להסתיים בפברואר 2023.
תמונה – wikipedia